luni, 17 mai 2010

Briose cu Cascaval si Sunca


Briosele sarate sunt un aperitiv foarte bun la o petrecere. Puteti sa le faceti si cu o zi inainte de a le servi, pentru ca nu se usuca deloc, chiar daca nu le tineti intr-o punga sau acoperite.  Merg foarte bine langa un pahar de bere si sunt o alegere mult mai buna decat alunele sau saratelele. Se fac usor si le puteti coace chiar daca nu aveti tava speciala pentru muffins, formele de hartie, puse in orice tava sunt suficiente.


Pentru 14 - 16 briose avem nevoie de:
  • 180 g faina
  • 2 linguri malai (40 g)
  • 1 cana de lapte (250 ml)
  • 1 ou
  • 2 linguri unt (40 g)
  • 80 g cascaval
  • 80 g sunca (muschi file)
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2 lingurite praf de copt
  • jumatate lingurita de bicarbonat de sodiu
Nu este nevoie sa adaugam sare, pentru ca atat sunca, cat si cascavalul contin sare.
Intr-un bol se amesteca toate ingredientele uscate: faina, malaiul, praful de copt si bicarbonatul.
Ceapa se taie rondele, sunca si cascavalul se taie cubulete si se adauga toate peste amestecul de faina.
Topim untul cu grija sa nu se incinga tare. Nu e nevoie sa tinem vasul pe foc tot timpul, untul continua sa se topeasca si daca il mai departam de sursa de caldura.
Batem oul, turnam cana de lapte si untul topit, dupa ce s-a racorit putin.
Omogenizam ingredientele uscate cu amestecul de ou, lapte si unt. Umplem formele de muffins cam 3 sferturi, pentru ca aluatul va creste destul de mult. Daca nu folosim forme de hartie, inainte ungem cu ulei tava de muffins. Tava noastra are 12 locuri, si cum ne-a ramas ceva aluat in plus, am mai pus in cateva forme mai mici, pe care le-am copt direct in tava de la aragaz. Au iesit foarte bine, doar ca nu au crescut atat de mult, fiindca nu le-am umplut decat pe jumatate. Se coc la 200 de grade pentru aproximativ 25 minute.
Puteti sa le serviti calde sau reci, socotind ca 100 grame au  aproximativ 260 calorii.



2 comentarii:

CamiB spunea...

E musai bicarbonat si praf de copt? Praful de copt pe care il gasesc eu este de fapt bicarbonat de sodiu amestecat cu nu mai stiu ce. Asa ca ma gandesc sa pun numai praf de copt.

Carmen spunea...

CamiB, in orice reteta se pot face mici modificari, la fel si aici. Datorita bicarbonatului briosele ies mai aerate. Nu e nevoie sa pui ambele ingrediente, eventual poti sa pui putin mai mult praf de copt.