luni, 29 noiembrie 2010

Cartofi Frantuzesti


Cartofii frantuzesti sau gratinati sunt printre preferatii nostri, i-am face mereu si nu cred ca ne-am plictisi prea curand :)) Asa ca era cazul sa ii prezentam si pe blog, mai ales ca sunt o mancare de iarna, adica folosim destul de mult cuptorul sau aragazul ca sa o pregatim. Si cum s-a facut frigut in ultima vreme, parca merge sa lasi bucataria sa se umple de mirosul extraordinar al acestui deliciu.

Pentru 5 - 6 portii avem nevoie de:
  • 1 - 1.2 kg cartofi
  • cam 300 g telemea
  • 250 g branza dulce degresata (care nu a aparut in poza din motive necunoscute :)) )
  • 2 - 3 oua
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata (sau 1 boaba de nucsoara)
  • lapte cat e nevoie (maxim o cana)
  • unt pentru uns tava (cat o nuca)
  • pesmet sau gris pentru uns tava (1 - 2 linguri)
Incepem prin a spala bine cartofii pe care ii punem la fiert intregi si cu coaja. Ii lasam sa fiarba pana sunt pe jumtate facuti, iar apoi ii scurgem si ii lasam sa se raceasca. Cand sunt suficient de reci cat sa-i putem tine in mana fara sa jonglam cu ei, ii curatam si ii taiem rondele groase cam de jumatate de centrimetru.
Batem ouale, le amestecam cu telemeaua razuita, branza dulce, nucsoara si adaugam lapte astfel incat sa obtinem o consistenta destul de lichida, ca de iaurt. Ungem vasul cu unt, tapetam cu pesmet sau gris si asezam un strat de cartofi. In functie de cati cartofi au ramas, comparativ cu cati au incaput in tava, turnam in tava o jumatate sau o treime din amestecul de branza cu oua. Continuam sa asezam straturi de cartofi si branza, iar ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.
Dam la cuptorul incins la foc mediu (180 - 200 grade) timp de 30 - 40 de minute, pana se rumenesc. Ii putem servi ca garnitura sau simpli, si consideram ca 100 de grame au cam 130 de calorii, cu conditia sa folosim telemea de vaca, nu foarte grasa. Enjoy!



Niciun comentariu: