vineri, 23 septembrie 2011

Pizza alla Mortadella

De la o masa italiana nu putea sa lipseasca pizza, nu? Ca o amintire a concediului din Sicilia, am pregatit o pizza alla mortadella. Dar ce e mortadella, in primul rand? Este un fel de salam, cu diametru foarte mare, pe care il gasiti in zonele cu produse cu specific italian din orice supermarket, in cazul nostru Mega Image. Cu aceasta ocazie am testat si cum creste blatul la frigider, amanunte gasiti mai jos :)
Pentru o pizza de 32 cm am folosit:
  • 250 g faina
  • 125 ml apa
  • 1/2 pliculet de drojdie uscata
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1-2 felii mortadella
  • cateva felii mozzarella
  • cateva masline
  • 2-3 linguri ketchup de casa
  • 1-2 rosii mici
  • 1-2 ciuperci mici
In privinta blatului, am procedat la fel ca la pizza mexicana, adica am pus in masina de paineapa calduta, uleiul de masline, sarea, zaharul, faina si drojdia, in aceasta ordine. Am pornit masina pe programul de aluat si am uitat de el vreo ora si ceva. Fara masina de paineframantati cateva minute aluatul pana devine nelipicios si lasati-l sa creasca 30-40 de minute la temperatura camerei. Asta se intampla cam pe la pranz, dupa care am pus aluatul intr-un vas, l-am acoperit cu folie si l-am pus la frigider pana seara cand a fost timpul de pizza.
Cateva observatii despre asta: blatul va fi foarte bun de intins, mult mai bun decat daca doar il lasam la dospit la temperatura camerei. In frigider el va creste in continuare, imi pare rau ca nu i-am facut o poza cand l-am scos, in orice caz, isi dublase volumul. Din cate am citit, n-ar trebui lasat mai mult de 12 ore la frigider, dar vreo 3-4 ore sunt numai bine pentru a avea un aluat foarte bun. Asa ca daca vreti sa aveti blatul de pizza pregatit cu ceva timp inainte de a-l folosi, nu ezitati sa incercati metoda aceasta.
Buuun, deci avem aluatul, pregatim si toppingurile, adica taiem foarte foarte subtiri ciupercile, rosiile, iar mozzarella si maslinele le taiem de grosime potrivita.
Intindem blatul la dimesiunea tavii in care vom coace, il ungem cu 2-3 linguri de ketchup. Acum avem doua variante: fie punem toppingurile si dam la cuptor 15-20 de minute la 220 de grade, fie coacem 10 minute blatul simplu, dupa care adaugam toppingurile si mai coacem 5-10 minute. Ambele variante sunt bune, in al doilea caz mozzarella si mortadella se rumenesc mai tare.
O bunatate de pizza cu blatul subtire si crocant, asa cum ne place :)



2 comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Sunt prima aici asa ca ultima bucata din tava o primesc eu, asa-i ???
Sunt sigura ca a fost o bunaciune de ati manact-o pe toata....
Te tzuc !

Serban spunea...

De ce se lasa blatul la frigider?