joi, 15 decembrie 2011

Iahnie de Fasole cu Ciolan

Va spuneam ca am pregatit niste mancaruri cat de poate de romanesti, chiar daca ceva mai tarzie de 1 decembrie, fiindca atunci eram la plimbare :) Cum va promiteam, revin cu reteta pentru iahnie, dupa ce v-am tentat cu fasolica batuta. Aceasta mancare poate fi transformata foarte usor intr-una de post daca ignorati complet de ciolanul cand treceti prin dreptul lui la magazin si sariti peste pasajele in care este mentionat :)
Ca sa fim mai eficienti, am fiert fasolea pentru ambele mancaruri pana cand a fost aproape gata, apoi am lasat sa fiarba complet doar pentru batuta, iar pentru iahnie am procedat ca mai jos.
Pentru 6 portii am folosit:
  • aprox 750 g fasole alba uscata
  • 1 ciolan afumat micut (max 1 kg)
  • 3 morcovi
  • 1 ardei rosu
  • 2 cepe
  • 4 foi de dafin
  • 1 cana suc de rosii
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita boia (dulce, iute sau amestec)
  • 1 lingurita vegeta de casa
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper

Punem la inmuiat fasolea de seara, iar dimineata o scurgem si o punem la fiert in apa suficienta. Punem alta oala cu apa la fiert in acelasi timp, ca s-o avem pregatita. Si ca sa fie aragazul plin, punem si ciolanul la fiert timp de vreo 30 de minute (daca aveti unul fiert si afumat), pana se desprinde usor de pe os. Cand e fiert, il lasam sa se raceasca cat sa-l putem tine si taiem fasii.
Procedam la fel cum am descris la fasolea batuta: lasam sa clocoteasca cateva minute, scurgem fasolea, clatim vasul, punem iar la foc in apa fierbinte pe care o aveam. Punem din nou la fiert apa, asteptam ca fasolea sa fiarba cateva minute, o scurgem, clatim vasul si punem inapoi fasolea, apa fierbinte si 2 frunze de dafin. Fierbem la foc potrivit pana fasolea e aproape fiarta, adica se zbrobeste destul de usor intre degete.
In timp ce fasolea fierbe linistita, ne ocupam de legume: calim in uleiul incins ceapa si morcovii tocate marunt. Dupa cateva minute adaugam si ardeii tocati cubulete. Cand legumele sunt aproape gata, adaugam fasolea scursa, 1-2 cani de apa si fasiile de ciolan. Dupa cateva minute, aruncam in cratita sucul de rosii, sare, piper, vegeta, cimbru, 2 foi de dafin. Amestecam cu grija si continuam sa le fierbem pana fasolea e facuta. Daca vedeti ca apa scade prea mult, mai completati si nu uitati sa amestecati cat mai des, pentru ca se prinde. La final, presaram patrunjelul tocat.


Un comentariu:

Antonina Sofia Sociu spunea...

Cat imi place mancarica asta nu-ti poti imagina ;)