marți, 20 martie 2012

Friptura de Iepure cu Mustar

O friptura speciala, din iepurasul de la Cori, la care am adaugat sos de ceapa si rosii cu capac de pesmet :) Daca sunteti incepatori la taiat iepurii (ca noi), gasiti aici un indrumar. Iepurele pe care l-am folosit, fiind de casa, avea carnea moale, deci nu trebuia marinat prea mult. In schimb, iepurele salbatic necesita cateva ore bune de stat in bait.
Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul "KitchenAid de Martisor", organizat de Laura Laurentiu.
0
Pentru 5-6 portii avem nevoie de:
  • 1 iepure transat 
  • 3-4 rosii
  • 2 cepe albe
  • 1 pahar vin alb demisec
  • 3 linguri pesmet
  • 5 linguri mustar cu boabe
  • 100 ml ulei de masline
  • 5-6 catei de usturoi
  • patrunjel
  • cate o jumatate lingurita de rozmarin uscat, oregano, busuioc
  • sare, piper
Amestecam mustarul cu 3-4 linguri de ulei, ungem temeinic fiecare bucata de carne si le lasam la frigider vreo jumatate de ora. Pastram 1-2 linguri din amestecul de mustar pentru ca-l vom folosi si mai tarziu. Asezam iepurele in tava unsa cu cateva linguri de ulei si presaram pe deasupra condimentele. Acoperim vasil si dam la cuptor, la 180 de grade pentru vreo ora si jumatate. 
De vreo doua ori in acest timp scoatem tava si ungem bucatile de carne, pe fiecare parte, cu restul de mustar. Dupa cam 40 de minute, adaugam 4-5 catei de usturoi si lasam friptura sa se rumeneasca fara capac, iar daca, pe parcurs, lichidul scade prea mult, adaugam putina apa. 
Separat, amestecam pesmetul cu 2-3 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi pisat si mult patrunjel tocat marunt. Decupam cotorul rosiilor, le taiem pe la mijloc, iar pe fiecare punem 1-2 linguri de pesmet. Le asezam intr-o alta tava, turnam putina apa pe langa ele, si le punem la cuptor, in acelasi timp cu iepurele.
Rosiile nu stau prea mult la cuptor, cam 20 - 30 de minute, pana se rumeneste putin capacul de pesmet, iar rosiile se inmoaie putin.
Cat restul bunatarilor stau la cuptor, ne ocupam de sosul de ceapa. Pentru acesta, tocam ceapa marunt si o calim in putin ulei pana incepe sa se rumeneasca. Tunam vinul, condimentam cu sare si piper si lasam sa fiarba la foc mediu pana cand scade lichidul.
Asezam pe farfurie cateva bucati de carne, jumatati de rosii si cateva linguri de sos de ceapa. O friptura foarte aromata, cu o garnitura deosebita, perfecta pentru o masa festiva, care se potriveste foarte bine cu un vin alb :)
 


 


Un comentariu:

The Wandering Oltean spunea...

Acum asta este o reteta pentru o zi festiva :)